Terug naar Nederland
- World Wide Juf
- 4 dagen geleden
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 19 uur geleden
Voor Nederlandse en Vlaamse gezinnen die in het buitenland wonen en van plan zijn om op korte of lange termijn naar Nederland te remigreren, is het belangrijk om tijdig na te denken over Nederlands onderwijs. De moedertaal is niet alleen een communicatiemiddel, maar een belangrijke manier om de culturele identiteit te behouden.
Wanneer kinderen en tieners opgroeien in het buitenland, wordt de band met hun moedertaal, het Nederlands, vaak op de proef gesteld. Het dagelijks leven in een ander land kan ervoor zorgen dat de kinderen hun taalvaardigheid in het Nederlands langzaam verliezen, terwijl ze zich steeds meer aanpassen aan de taal en cultuur van hun nieuwe omgeving. Dit kan vooral een uitdaging zijn wanneer het moment van terugkeer naar Nederland dichterbij komt.

Het behoud van de moedertaal is zeer belangrijk, niet alleen voor de communicatie met de eigen familie, maar ook voor de succesvolle integratie in Nederland. Wanneer kinderen terugkeren naar Nederland, kunnen ze zich vaak beter aanpassen en sneller integreren als ze hun moedertaal goed beheersen. Dit heeft niet alleen voordelen op sociaal en emotioneel vlak, maar het speelt ook een belangrijke rol in hun schoolprestaties.
Voor een succesvolle integratie is het essentieel om thuis Nederlands te spreken met kinderen maar alleen Nederlands spreken is niet voldoende om soepel in te stromen in het Nederlandse onderwijs. Het is belangrijk dat kinderen ook de Nederlandse lees- en schrijfvaardigheden ontwikkelen. Dit kan doormiddel van het volgen van Nederlandse lessen vanuit het buitenland.
Een leuke en handige tip voor het behoud, of het extra stimuleren van de Nederlandse taal is het instellen van Nederlandse momenten of een Nederlanddag. Bijvoorbeeld tijdens het diner of elke vrijdag. Dit zou naar mate de terugstroom naar Nederland dichterbij komt kunnen worden uitgebreid.
Taal is de sleutel tot identiteit en zelfvertrouwen Voor kinderen die in het buitenland zijn opgegroeid, is de moedertaal vaak een directe link naar hun roots en familie. Het behouden van het Nederlands maakt het voor de kinderen makkelijker om zich verbonden te voelen met Nederland, zelfs als ze een tijd in het buitenland hebben gewoond. Wanneer de terugkeer naar Nederland zeker is, is het aan te raden om extra aandacht te besteden aan Nederlandstalige (kinder)programma’s, boeken en tradities (zoals Koningsdag of Sinterklaas) om de culturele band met Nederland te versterken.
Daarnaast geeft een goede beheersing van de moedertaal kinderen zelfvertrouwen. Ze kunnen zich beter uiten, zowel op school als in hun sociale omgeving. Denk aan hobbyclubs, sportteams of verjaardagsfeestjes – kinderen willen meedoen, en taal is daarin cruciaal. Wanneer ze terugkomen in Nederland, voelen ze zich zekerder en hebben ze minder moeite met de taalbarrière, waardoor de overgang gemakkelijker wordt.
Terugkeren naar een school in Nederland kan sociaal-emotioneel een uitdaging zijn, zelfs wanneer de taal goed beheerst wordt. Men moet zich vaak aanpassen aan nieuwe vriendschappen, gewoonten en sociale normen. Het is belangrijk om hier de tijd voor te nemen, naast het aanpassen aan de taal en het onderwijs.

Onderwijs en schoolprestaties
Veel kinderen die opgroeien in het buitenland, krijgen onderwijs in een andere taal. Dit kan ervoor zorgen dat ze moeite hebben om terug te schakelen naar het Nederlands als ze weer naar Nederland verhuizen. Hoe sterker de beheersing van het Nederlands, hoe sneller ze zich kunnen aanpassen aan het onderwijs in Nederland en hoe beter ze kunnen presteren op school. Daarvoor is het bijhouden of starten met (online)Nederlandse lessen al vanuit het buitenland aan te raden. De lessen zijn op elk moment van de dag in te plannen, zodat het in een druk schema of in tijdzones buiten Europa kan worden ingepland.
Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die hun moedertaal goed beheersen, vaak ook beter presteren in andere vakken. De taalvaardigheid vormt namelijk de basis voor leerprocessen in andere domeinen, zoals rekenen, begrijpend lezen en het leren van nieuwe talen. Hoe groter de taalvaardigheid in het Nederlands, hoe makkelijker het is om de nodige kennis en vaardigheden in andere vakken op te bouwen.
Het is essentieel om Nederlandse kinderen en tieners goed voor te bereiden op het Nederlandse onderwijssysteem. Het volgen van kwalitatief Nederlands onderwijs is een belangrijk onderdeel voor een zorgvuldige voorbereiding en succesvol instromen in het Nederlandse onderwijssysteem.
Voor gezinnen die in het buitenland wonen en geen plannen hebben om terug naar Nederland of België te verhuizen is het ook belangrijk om de kinderen Nederlands onderwijs te laten volgen. Het is heel prettig om de mogelijkheden voor het volgen van een studie in Nederland open te houden en daarnaast kunnen plannen altijd veranderen. Wanneer een gezin onverwacht binnen korte tijd naar Nederland gaat verhuizen dan is dit extra lastig voor de kinderen.
Leerlingen die kunnen aantonen dat ze Nederlandse lessen in het buitenland hebben gevolgd, worden eerder toegelaten op een dagschool in Nederland of Vlaanderen. Leerlingen die een Nederlands certificaat hebben behaald zoals bijvoorbeeld het CNaVT worden eerder toegelaten op een HBO of universitaire studie.

Conclusie De terugkeer naar Nederland kan voor kinderen en tieners uit het buitenland een grote verandering zijn. Het behouden van de moedertaal, het Nederlands, is daarbij van essentieel belang voor hun integratie, zelfvertrouwen en succes op school. Als ouders kun je hierin een grote rol spelen door actief te zorgen voor het behoud van de moedertaal en het aanbieden van Nederlands onderwijs vanuit het buitenland. Zo geef je je kinderen de beste kansen voor een succesvolle start in Nederland en houd je alle deuren open voor je kind.
Ben je op zoek naar een plan op maat of online begeleiding voor je kind? Met een persoonlijk traject vergroot je niet alleen de taalvaardigheid, maar ook het zelfvertrouwen van je kind. Samen zorgen we voor een zachte landing in Nederland.
Checklist vóór terugkeer:
- Beoordeel het huidige taalniveau van je kind.
- Praat met de Nederlandse leerkracht voor advies.
- Blijf dagelijks oefenen in lezen, luisteren, spreken en schrijven.
- Maak alvast kennis met het Nederlandse schoolsysteem.
- Neem tijdig contact op met de toekomstige school in Nederland om de instroom soepel te laten verlopen.
- Wanneer nodig boek extra Nederlandse lessen in.

Een persoonlijke en herkenbare situatie die we steeds vaker horen: “Onze dochter voelde zich veel zekerder toen ze in groep 7 instroomde, omdat ze al gewend was aan het werken met Nederlandse teksten en opdrachten.”
Comments