Tijdens de nationale voorleesdagen wordt er extra aandacht besteed aan lezen en leestips om kinderen en ouders te inspireren om meer te lezen.
Ons team heeft speciaal voor de nationale voorleesdagen een favoriet (kinder)boek uitgekozen.
De favoriete (kinder)boeken van het team World Wide Juf:
Het favoriete voorleesboek van juf Lilian:
Titel: Ik weet wat ik worden wil
Auteurs: Erik van Os en Elle van Lieshout
‘Ik weet wat ik worden wil’ is het geliefde prentenboek vol met 35 geïllustreerde kinderversjes over beroepen. De gedichtjes zijn op vrolijk zingbaar rijm en gaan over de meest bekende of juist hele fantasievolle beroepen. Wat wil jij later worden? Dokter of dirigent? Prinses, piraat, politieagent? Moeder of chauffeur? Juf of pretparkdirecteur? Deze vrolijke versjesbundel, van een bekend kinderboekentrio, is al 12 jaar een echte klassieker.
Het favoriete prentenboek van juf Lindy: Titel: Nederland Auteur/Illustrator: Charlotte Dematons
In vogelvlucht, met een arendsoog voor detail, bestrijkt Charlotte Dematons met haar éénharig penseel iedere uithoek van ons land. Wie Nederland openslaat wordt op de schutbladen al naar open zee gevoerd, waar de Vliegende Hollander en een walvisvaarder de wateren onveilig maken. Op een heiige zomerse ochtend gaat de kijker bij het Haringvliet aan land om de rest van het jaar zijn tocht door Nederland te vervolgen. Van hagepreek tot bokkenrijders, van Madurodam tot het Achterhuis, van Koninginnedag in Marken tot bloeiende bollenvelden - historie, verhalen en kinderliedjes, tradities, eigenaardigheden en kwinkslagen, alles is in Nederland gevangen. Maar ook wat ons land zo eigen maakt: van pensionada's in uniseks regenjacks op de fiets tot een oma in Friesland die met haar rollator tussen de taferelen van Avercamp, Brueghel en Bosch door zwiert. En natuurlijk is de multiculturele samenleving tot in de grappigste details weergegeven.
De favoriete voorleesserie van juf Kim Titel: Dolfje weerwolfje Schrijver: Paul van Loon
Eigenlijk is Dolfje een heel gewone jongen. Maar drie nachten per maand, bij volle maan, verandert hij in een weerwolf. Een witte weerwolf met een brilletje op. Eerst werd Dolfje daar verdrietig van. Hij wilde zelfs weglopen van huis. Maar Timmies ouders vonden het helemaal niet erg dat hij een weerwolfje is. Gelukkig maar, want nu kan hij gewoon thuis blijven wonen.
Met volle maan beleeft hij de spannendste avonturen. Samen met Noura, Timmie, opa weerwolf en neef Leo.
De twee favoriete boeken van Fleur: Titel: Een zee van liefde Auteur: Pieter Gaudesaboos
Pinguïn is onderweg naar het huis van zijn vriend Beer. Hij zeult een koffer, een lantaarn, en een groot geheim met zich mee. Zo groot, dat hij het liefst meteen terug naar huis wil. Volg je hart en je dromen.
Titel: Heb jij misschien Olifant gezien?
Auteur: David Barrow
In 'Heb jij misschien Olifant gezien?' speelt een jongetje verstoppertje met een olifant. Het jongetje telt tot tien en de olifant gaat zich verstoppen. Dat kan hij HEEL ERG goed, waarschuwt hij nog - en hij krijgt gelijk! Hoewel de lezer hem duidelijk kan zien zitten, staart het jongetje steeds weer verbaasd in het rond. Waar kan Olifant toch gebleven zijn? Zelfs zijn vader en moeder kijken er zo overheen!
Het favoriete prentenboek van juf Loes: Titel: Temmer Tom Auteur: Tjibbe Veldkamp
Toms vader is bang voor dieren: bang voor vlinders, slakken, eekhoorns... Wat Tim ook zegt, niets helpt. Zijn vader blijft bang - en blijft binnen. Tom wil niets liever dan zijn vader over zijn angst heen helpen en bedenkt een snedig plan. Hij haalt een ijsbeer uit de Duizend Dierenwinkel en temt hem. Die avond staat er een grote witte stoel in huis. 'Hij is wel harig,' zei Toms vader. 'Andere stoelen zijn niet zo harig.' 'Dat zit juist lekker,' zei Tom. 'Probeer maar.'
Het favoriete voorleesboek van juf Esther: Titel: In een land hier ver vandaan Auteur: Arend van Dam & Alex de Wolf
In een land hier ver vandaan... bevat vijftig verhalen over plekken die de wereld zo bijzonder maken. Over oude en nieuwe wereldwonderen, zoals de piramide van Cheops en de Taj Mahal, maar ook over volkeren van toen en nu, zoals de Grieken en de Romeinen, de Maori's en de Aboriginals. Alex de Wolf wekt de verhalen van Arend van Dam tot leven in kleurrijke schilderijen. Sommige plekken lijken bijna te sprookjesachtig om waar te zijn, maar ze bestaan echt. Voor de nieuwsgierige lezer is achter in het boek een wereldkaart opgenomen, waarop alle plaatsen staan aangegeven die in de verhalen worden beschreven.
De twee favoriete voorleesboeken van juf Edith:
Titel: Coco kan het!
Auteur: Loes Riphagen
Het is een prachtverhaal over moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. Voor de kleine Coco is het tijd om haar vleugeltjes uit te slaan. Alle andere babyvogeltjes zijn al uitgevlogen. Voor Coco is dat zo makkelijk nog niet. Wat nou als ze heel hard valt? Maar als ze de sprong waagt, zou ze ook nieuwe vriendjes kunnen maken. Gelukkig heeft Coco een wijze moeder die haar precies het zetje geeft dat ze nodig heeft.
'Coco kan het!' is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021.
Titel: Sulwe
Auteur: Lupita Nyong’O
Sulwe heeft de kleur van middernacht. Ze is donkerder dan iedereen thuis en iedereen op school. Haar grootste wens is om net zo te stralen als haar moeder en zus. Een magische reis door de nachthemel opent haar ogen en verandert alles. Met dit adembenemende debuut heeft Academy Award-winnaar Lupita Nyong'o een hartverwarmend verhaal geschreven dat kinderen inspireert om hun unieke schoonheid te omarmen.
Het favoriete leesboek van juf Elise Titel: Alleen op de wereld Auteur: Hector Malot Het avontuur van Remi, de vondeling uit Hector Malots meesterwerk Alleen op de wereld is nu meer dan honderd jaar oud, maar boeit en ontroert nog steeds. En terecht. Wie leeft niet vol spanning mee met Remi nadat Vitalis gestorven is? In het gezin van tuinman Acquin voelt hij zich goed en is hij gelukkig. Maar lang duurt dat niet, en Remi is weer alleen. Hij trekt de wijde wereld in, werkt een tijdje in een mijn, waar hij op het nippertje aan de verdrinkingsdood ontsnapt. Maar één ding blijft hem bezighouden: waar kom ik vandaan? Samen met zijn vriend Mattia gaat hij op zoek. Hoe hij na veel omzwervingen en moeilijkheden zijn moeder en zijn broer vindt, vertelt Hector Malot op zo'n eenvoudige, zuivere manier, dat het kinderen van nu nog steeds boeit.
Het favoriete voorleesboek van juf Louise: Titel: Droppie Auteur: Anne Wilsdorf Een meisje uit een groot Afrikaans gezin vindt een witte baby in het oerwoud en neemt haar mee naar huis om haar aan moeder cadeau te doen.
Het favoriete leesboek van juf Elisa: Titel: Koning van Katoren Auteur: Jan Terlouw
De 17-jarige Stach droomt er van koning van het land Katoren te worden. De oude koning is zeventien jaar geleden overleden en er is nog steeds geen opvolger gevonden. De zes ministers die het land - tijdelijk - besturen geven Stach zeven opdrachten, als Stach er in slaagt deze te vervullen wordt hij de nieuwe koning van Katoren. Maar zoeken de ministers eigenlijk wel een nieuwe koning?
Het favoriete voorleesboek van meester Erik: Titel: Rupsje Nooitgenoeg Auteur: Eric Carle
Het verhaal van Rupsje Nooitgenoeg is al tientallen jaren wereldberoemd. Rupsje Nooitgenoeg kruipt als een klein rupsje uit zijn ei. Hij heeft honger, dus begint hij met eten, maar hij blijft daar maar mee doorgaan. Hij eet zich door allerlei eten heen, tot hij een hele grote dikke rups is. Dan bouwt hij een huisje en daar komt hij weer uit als een mooie vlinder.
De twee favoriete leesboeken van juf Mascha: Leesboek voor het basisonderwijs Titel: Films die nergens draaien Auteur: Yorick Goldewijk
Spannend, geheimzinnig, geestig en ontroerend: dit boek heeft alles om je naar een compleet andere wereld te voeren en je daar totaal in de ban te houden!
Op dezelfde dag dat Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Cato’s vader is sindsdien altijd afwezig, ook al zit hij gewoon tegenover zijn dochter aan tafel. Cato heeft zich er inmiddels bij neergelegd. Denkt ze.
Wanneer ze thuis een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop en ontdekt dat deze weer open is, besluit Cato er een kijkje te gaan nemen. Al snel ontdekt ze dat er iets vreemds met de bioscoop aan de hand is, en dat het geen gewone films zijn die er draaien. De bioscoop lijkt in verbinding te staan met het verleden.
Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen, recht naar een plek diep in haar hart. Een plek die ze altijd voor zichzelf verborgen had weten te houden. Tot ze voor een keuze staat die het leven van haar en haar vader voorgoed zal veranderen.
In 2022 bekroond met een Gouden Griffel!
Het favoriete boek voor het voortgezet onderwijs van juf Mascha: Leesboek voor het voortgezet onderwijs Titel: De ontdekking van een onbekend continent Auteur: Raoul Deleo 'De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima.'
En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens.
Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof.
Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennis maken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen.
De twee favoriete leesboeken van Arlette Voor de leerlingen met sarcastische humor Titel: Flip Fiasco lees dit niet! Auteur: Stephan Pastis
Wat een ramp! Flip mag geen detectivewerk meer doen van zijn moeder! En dan komen er ook nog twee maffe meisjes logeren. Maar zijn ze familie van Flip of komen ze uit een gesticht? Lees dit NIET! is het vijfde deel in de hilarische graphicnovelserie Flip Fiasco van Stephan Pastis voor kinderen vanaf 8 jaar. Dit is het verslag van Flips moeilijkste tijd als detective. Het werd gestolen en nu heb jij het in handen. Lees het dus NIET! Het is privé. Flip mag geen detectivewerk meer doen. Volgens zijn moeder heeft hij zo meer tijd voor school en pianolessen. Flip denkt echter dat dit het einde is van zijn wereldberoemde detectivebureau. Maar dan komen zijn nichtjes logeren. Zijn zij wel echt familie of zijn het zomaar twee meisjes, ontsnapt uit een gesticht? Een echte klus voor superdetective Flip Fiasco…
Voor de dromerige leerlingen Titel: Eenhoorn wijst de weg Auteur: Dana Simpson
Evi heeft het superdruk: ze moet een boekverslag inleveren, een grote toets maken en ook nog oefenen voor pianoles. Opgroeien is lastig, maar eenhoorn wijst de weg. Toch? Eenhoorn wijst de weg is deel 5 van de populaire serie Evi en eenhoorn van Dana Simpson. Lachen verzekerd voor eenhoornfans vanaf 8 jaar en hun ouders. Evi verzuipt bijna in haar huiswerk: ze moet een boekverslag inleveren, een grote toets maken en ook nog oefenen voor pianoles. Opgroeien is lastig, maar eenhoorn wijst de weg. Toch? Basisschoolproblemen en de worsteling om jezelf te zijn vermengd met narcisme (eenhoorn), sarcasme (Evi) en een vleugje magie: deze serie is smullen voor lezers van heel veel leeftijden. Alle delen zijn los te lezen.
De twee favoriete voorleesboeken van Brenda Titel: Alfabet Auteur: Charlotte Demantons
B is van badlaken waarop een broccoli in badpak de blauwe bergen bewondert, terwijl op de bloemetjesbank een broccoli in bikini hun bloemkooltje in zijn buggy bekijkt. T is van tandarts - een teckel - die met een tang een tand trekt van een tyrannosaurus rex terwijl zijn toegewijde tandartsassistent - een tapir - toekijkt. Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je in dit prachtige boek vol verrassende vondsten. Iedere pagina is een weergaloos zoek- en ontdekfeest. Probeer in de tekeningen ook de letters zelf te vinden, voor de dief ermee vandoor gaat! Zie je welk voorwerp hij van bijna elke bladzijde meeneemt? Een heerlijk prentenboek om samen te lezen en tegelijk de woordenschat uit te breiden.
Titel: Het letterwinkeltje Auteurs: Marianne Busser
Het verhaal over opa Brom die een winkeltje vol met letters heeft: grote letters en kleine letters. En omdat niet iedereen weet wat je met letters kunt doen, legt opa het keer op keer uit. En dat kan hij verbluffend goed! Een boek voor kinderen vanaf 4 jaar, die graag iets over letters willen leren!
Comentários