Het is al bijna weer zover: De kinderboekenweek. Dit jaar met het thema Gi-Ga-Groen. Een perfecte tijd om extra bezig te zijn met boeken én met alles wat de natuur te bieden heeft. Onze World Wide Juf leerlingen uit het binnen- en buitenland doen weer mee met dit thema. De kinderboekenweek is van 5 oktober t/m 16 oktober en tijdens de lessen besteden wij aandacht aan de kinderboekenweek thema Gi-Ga-Groen. Ieder jaar maken onze WWJ leerlingen een opdracht waar zij leuke prijzen mee kunnen winnen.
Wij vinden leesbevordering erg belangrijk, daarnaast is het belangrijk om kinderen te stimuleren om plezier in lezen te ontwikkelen.
Tijdens de lessen gaan wij het met de jonge leerlingen hebben over dieren en de natuur. Met de oudere leerlingen komen ook milieu onderwerpen en duurzaamheid aan bod.
Thuis is het uiteraard ook leuk om aandacht te besteden aan het thema Gi-Ga-Groen.
Een paar tips voor thuis: - Lees samen een boek die past bij het thema Gi-Ga-Groen; - Knutsel met materialen uit de natuur; - Knutsel met kosteloos materiaal; - Maak een insectenhotel; - Ga buiten op zoek naar sporen van dieren; - Ga naar buiten op zoek naar kriebelbeestjes; - Bedenk samen een Gi-Ga-Groen fantasieverhaal; - Luister naar het lied Gi-Ga-Groen van Kinderen voor Kinderen en oefen het dansje.
De kinderboekenweek bestaat al sinds 1955. Elk jaar keert de week ter leesbevordering terug in september en oktober. Voorheen werd er acht dagen extra aandacht aan de leesbevordering besteed, tegenwoordig zijn dit tien dagen. De promotie van het kinderboek in de Nederlandse taal staat deze tien dagen centraal in bibliotheken, boekenwinkels en vooral ook op de basisscholen. Op schooltv.nl zijn heel veel educatieve filmpjes terug te vinden over de verschillende thema’s die ooit centraal hebben gestaan tijdens de kinderboekenweek. Sinds 2012 besteedt ook Kinderen voor Kinderen veel aandacht aan de kinderboekenweek. Zij brachten een heel ander element in bij de lessen, zo wordt het campagnelied en de videoclip vaak gebruikt om de leerlingen te enthousiasmeren.
Wanneer je tijdens de Kinderboekenweek een leesboek koopt dan krijg je het kinderboekenweekgeschenk cadeau. Voor het eerst is de keuze gevallen op een internationale schrijver voor het Kinderboekenweekgeschenk. Het populaire schrijversduo Andy Griffiths en Terry Denton hebben dit jaar het geschenk geschreven getiteld: Waanzinnige boomhutverhalen. Voor de allerkleinsten is er ook dit jaar weer een heel mooi prentenboek beschikbaar. Het prentenboek heet Egalus en is dit jaar gemaakt door Marije Tolman.
De Gouden Griffel is de prijs voor het beste kinderboek van dat jaar. De Gouden Griffel wordt jaarlijks uitgereikt op de avond voordat de Kinderboekenweek begint. Dit gebeurt tijdens het Kinderboekenbal, daar zijn veel schrijvers aanwezig. De allereerste keer dat er een winnaar van kinderboeken bekend werd gemaakt was in 1954 bij een verkiezing van het ‘kinderboek van het jaar’. De winnares was An Rutgers van der Loeff, zij schreef het boek ‘lawines razen’. De verkiezing van ‘Kinderboek van het jaar’ duurde tot 1970. Daarna kreeg het beste kinderboek de ‘Gouden Griffel’.
Jeugdboekenmaand is een jaarlijkse campagne in Vlaanderen ter leesbevordering. Het plezier van lezen en voorgelezen worden staan dan centraal. De naam ‘jeugdboekenmaand’ zegt het al, deze campagne duurt een maand en vindt jaarlijks plaats in de maand maart. De jeugdboekenmaand is ontstaan in 1972, maar had toen nog de naam ‘jeugdboekenweek’ en bestond uit twee weken. In 2017 werden de toen nog traditionele twee weken uitgebreid naar een maand.
Er zijn veel overeenkomsten tussen de kinderboekenweek en de jeugdboekenmaand. Zo zijn ze beide gericht op kinderen tussen de 3 en 15 jaar. Ook zijn er veel uitgeverijen die helpen met lespakketten en het verspreiden van promotiematerialen. Veel basisscholen, bibliotheken en boekhandels zetten zich extra in rond deze periodes. Er staat bij beide een thema centraal en wordt er aan een schrijver of schrijfster gevraagd om een kinderboek rond het desbetreffende thema te schrijven. Bovenal staat de bevordering van het lezen onder jongeren centraal.
Waarom leesbevordering zo belangrijk is, lees je in onze volgende Blog.
Comments