top of page

Emigreren naar het buitenland en de taal

Foto van schrijver: World Wide JufWorld Wide Juf

Bijgewerkt op: 28 jan

Emigreren naar het buitenland is een van de meest spannende, maar ook uitdagende beslissingen die je kunt nemen. Je verlaat niet alleen je vertrouwde omgeving, maar betreedt ook een wereld waarin nieuwe gewoonten, gebruiken en talen een grote rol spelen. Voor veel Nederlanders die in het buitenland wonen of erover nadenken om te emigreren, is taal vaak een van de grootste struikelblokken. Toch is het leren van de lokale taal niet alleen een praktische noodzaak, maar ook een belangrijke stap naar het opbouwen van een nieuw thuis. En hoewel het verleidelijk kan zijn om de focus volledig op de nieuwe taal te leggen, is het voor kinderen en tieners minstens zo belangrijk om hun Nederlands actief te blijven ontwikkelen.

emigreren
emigreren

Waarom taal leren zo belangrijk is

Het spreken van de lokale taal opent deuren. Het helpt je om je beter te integreren in je nieuwe gemeenschap, praktische zaken zoals boodschappen doen of het invullen van formulieren makkelijker te maken en je zelfvertrouwen te vergroten. Lokale bewoners waarderen het vaak enorm als je de moeite neemt om hun taal te spreken, zelfs al gaat dat met horten en stoten. Het is een teken van respect voor hun cultuur en manier van leven. Bovendien helpt het je om echte connecties te maken, waardoor je je minder een buitenstaander voelt.

Praktisch gezien is kennis van de taal onmisbaar bij het vinden van werk, het begrijpen van officiële documenten of het voeren van gesprekken met instanties. In sommige landen wordt veel Engels gesproken, maar zelfs daar zul je merken dat een basiskennis van de lokale taal je dagelijks leven enorm verrijkt.

Welke talen zijn makkelijker voor Nederlanders?

Voor Nederlanders zijn Germaanse talen, zoals Duits, Zweeds en Noors, relatief eenvoudig te leren. Ze delen veel overeenkomsten met het Nederlands, zowel qua woordenschat als grammatica. Engels, waar de meeste Nederlanders al een sterke basis in hebben, kan ook helpen bij het leren van andere talen.

Romaanse talen zoals Spaans, Italiaans en Frans zijn uitdagender, met hun uitgebreide werkwoordvervoegingen en geslachtssystemen, maar hebben vaak een ritme dat prettig is om te leren. Het is goed om te weten dat sommige talen, zoals Spaans en Italiaans, fonetisch worden uitgesproken, wat het makkelijker maakt om de uitspraak snel onder de knie te krijgen.

Talen die verder afstaan van het Nederlands, zoals Hongaars, Fins of Russisch, vereisen vaak een langere leercurve. Toch is niets onmogelijk met de juiste motivatie en toewijding.


verhuizen naar het buitenland
verhuizen naar het buitenland

Hoe begin je met leren?

Het leren van een taal hoeft geen overweldigende opgave te zijn. Begin klein en maak het onderdeel van je dagelijkse routine. Gebruik moderne hulpmiddelen zoals apps of volg een taalcursus. Maar misschien wel het belangrijkste advies: dompel jezelf volledig onder in de taal. Praat met locals, kijk films en series, en luister naar muziek of podcasts in de nieuwe taal. Door deze interacties leer je niet alleen de taal, maar ook meer over de cultuur.


Verlies je Nederlands niet uit het oog

Terwijl je jezelf onderdompelt in je nieuwe omgeving, is het belangrijk om je band met de Nederlandse taal te behouden. Je moedertaal is een essentieel onderdeel van je identiteit en kan je helpen om een gevoel van verbondenheid met je roots te behouden, zelfs als je ver weg bent. Lees Nederlandse boeken, kijk af en toe Nederlandse tv of luister naar podcasts.


Voor kinderen en tieners is het belangrijk om hun Nederlands goed te blijven ontwikkelen en een band met hun Nederlandse achtergrond behouden.

Om op gelijk niveau te blijven met Nederlandse schoolgaande kinderen in Nederland, is het volgen van Nederlandse lessen erg aan te raden. Via een erkende aangesloten NTC, Nederlandse Taal- en Cultuurschool krijgen kinderen in het basisonderwijs de vakken spelling, taal, woordenschat, begrijpend lezen en technisch lezen aangeboden. Voor tieners in het voortgezet onderwijs is dit het vak Nederlands.

Jaarlijks wordt de voortgang getoetst met de afname van landelijk genormeerde toetsen en kunnen ze bij terugkeer makkelijk instromen binnen het Nederlandse onderwijs systeem.


Wanneer ze willen gaan studeren in Nederland zijn daar, met betrekking tot de Nederlandse taal, op de Hbo-scholen en Universiteiten eisen aan verbonden. Via World Wide Juf kunnen leerlingen in het voortgezet onderwijs een erkend certificaat behalen waarmee zij voor de Nederlandse taal toegelaten worden op  Hbo-scholen en Universiteiten.




De beloning van taal

Het leren van een nieuwe taal kost tijd en energie, maar het is een investering die je leven op zoveel manieren verrijkt. Van het bestellen van een kop koffie in een lokaal café tot het voeren van een diepgaand gesprek met je buurman: elke stap die je zet, versterkt je gevoel van verbinding met je nieuwe omgeving. En door je Nederlands te blijven gebruiken, koester je tegelijkertijd de wortels die je maken tot wie je bent.

Emigreren is een reis van groei en ontdekking. Door taal centraal te stellen in deze reis, bouw je niet alleen een praktische vaardigheid op, maar maak je ook nieuwe vriendschappen, creëer je herinneringen en leg je de basis voor een rijker leven – zowel in je nieuwe land als met je Nederlandse achtergrond in gedachten.

 

留言


bottom of page