top of page
Foto van schrijverWorld Wide Juf

Eindtoets groep 8 wordt doorstroomtoets

Bijgewerkt op: 15 mei 2024

In Nederland gaat de centrale eindtoets van groep 8 de doorstroomtoets heten. Hierdoor wordt duidelijker dat de leerling zich blijft ontwikkelen. Ook na het afnemen van de toets in groep 8. In deze blog zetten wij alle belangrijke informatie rondom de doorstroomtoets op een rij. Deze informatie geldt voor Nederlandse kinderen in Nederland en voor Nederlandse en Vlaamse kinderen die in het buitenland wonen en online Nederlands afstandsonderwijs volgen in groep 8.


Leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs maken vanaf dit schooljaar, schooljaar 2023-2024 in de eerste twee weken van februari de doorstroomtoets (in plaats van de centrale eindtoets groep 8 tussen half april en half mei).


Eind maart kunnen alle leerlingen uit groep 8 zich aanmelden voor de middelbare school. Dit kan tijdens één landelijke aanmeldweek. Hierdoor maken alle leerlingen evenveel kans op een plek op de school van hun voorkeur, met het voor hen best passende niveau. De Wet doorstroomtoetsen po is in februari 2022 aangenomen door de Eerste Kamer. Vanaf schooljaar 2023-2024 verandert de eindtoets daarom officieel naar de doorstroomtoets.


De doorstroomtoets is bedoeld als hulpmiddel bij het schooladvies. De toets meet op een objectieve en betrouwbare manier de vaardigheid van taal en rekenen (en gebruikt hiervoor het referentiekader taal en rekenen als uitgangspunt). En de school gebruikt de uitkomst van de toets om tot het best passende schooladvies voor een leerling te komen.


De school heeft een volledig beeld van een leerling. Met de doorstroomtoets doet de school een laatste check: kan een leerling misschien nog meer aan? Zo zorgt de doorstroomtoets ervoor dat alle leerlingen de kans krijgen te laten zien, wat ze kunnen. En dat (onbedoelde) verwachtingen en vooroordelen van de school geen invloed hebben op het schooladvies. De school houdt er altijd rekening mee dat een toets een momentopname is. Een schooladvies kan daarom nooit alleen gebaseerd zijn op de doorstroomtoets.


Scholen kunnen kiezen uit 6 verschillende aanbieders voor de doorstroomtoets. De doorstroomtoets moet betrouwbaar zijn en van goede kwaliteit. De rijksoverheid heeft daarom voorwaarden opgesteld voor de inhoud en afname van de doorstroomtoets. Iedere school kan voor één van de zes toets aanbieders kiezen.

Begin november moeten alle scholen hun leerlingen bij één toetsaanbieder aanmelden voor de doorstroomtoets. Alle ouders van leerlingen uit groep 8 van World Wide Juf worden in de maand oktober uitgenodigd voor een adviesgesprek. Afhankelijk van de situatie van de leerling raden wij onze leerlingen aan om wel/geen doorstroomtoets te maken. De ouders maken de uiteindelijke beslissing tussen twee mogelijkheden.



Overzicht met belangrijke data:



Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page